“Första gången jag hörde om killmiddag var samtidigt som det uppdagades angående män som inte kan skilja på rätt och fel under sina vistelser på konserter. Tänkte att killmiddag är ett magiskt initiativ som måste testas.

Eftersom jag stöttar de inlägg på facebook som jag tycker är kloka eller roliga så blir mitt flöde hela tiden presenterat utifrån vad facebook tror att jag ska tycka om. Bekanta som inte delar mina åsikter kommer därför inte upp längre på min wall vilket gör det svårare att diskutera med dem. Många bekanta och även jag får därför ett universum av onyanserade uppfattningar om saker och åsikter. Till exempel har jag en kompis som uttalade sig öppet på facebook om hans avsky för tiggare, såg det först när jag besökte hans wall. Några veckor senare så har han fått hjälp av samma tiggare att bära ICA-kassarna när barnen ville bli buren till bilen. Vänliga ögon möttes och ett leende utbyttes. Kompisen ville ge en slant men tiggaren pekar bara på barnen och säger ice-cream med ett stort leende. Detta gjorde att kompisen vänder helt i sin åsikt och ger pengar och kläder nästa gång de ses. Han tar även parti för tiggaren under diskussioner med andra.

Ovanstående problem är grunden och drivkraften för mig att göra detta. För om man når kärnan/hjärtat hos en människa så gård det snabbare och lättare att påverka varandra.

Under killmiddagen så blir vi 9 stycken och vi äter den mat som jag lagat. Alla är där efter att de svarat på min wall-post, där jag frågade vilka som var intresserade. 1 timme efter frågan är ställd så är gruppen full och jag får leda några vidare till en annan grupp. Jag skickade ut frågan på facebook för jag ville få en grupp som var intresserad av att diskutera. Mer det än att man samlar de som vanligtvis träffas vilket skulle mest troligt resultera i att alla svarar lika. Jag kände alla men i övrigt var det bara 3 som kände varandra sen tidigare i denna grupp.

Vi valde att börja med temat vänskap. Diskussionerna rullar på och många djupa tankar kommer upp. Vi använder oss av ett kö-system när vi begär ordet. Visste sedan innan att några kan bli ganska tysta. Medans andra i gruppen har ganska lätt för att ta över utan att uppmärksamma att andra var mitt inne i en mening, jag är tyvärr en av dem. Så alla begär ordet och jag skriver ner de i ordning, när den ena är klar så lämnar han bara över ordet. Någon tyckte det var lite krångligt men de som annars försvinner i andras samtal uppskattade det otroligt mycket för nu fick de space att prata i sin takt.

Vi följer frågorna och det blir mer och mer magiska samtal. En värme sprider sig i gruppen och fler och fler vågar delge varandra sina tankar. Mycket tankar angående kärlek, relation till pappa och hur vi män visar kärlek till varandra berörs i samtalet. När klockan slår 22 och vi måste bryta för kvällen utbrister vi alla i ett skönt garv. Anledningen till skrattet är att vi suttit i 5 timmar och ”bara” gjort 2 frågor av 8 under vänskapsfliken. Till allas glädje bestämmer vi att detta fortsätter vi med genom att ha möte varannan månad. När alla får svara på frågan, ”vad tar du med dig från denna gång?” så är det tacksamhet, lugn och glädje över att detta forum nu finns för dem alla. Vi snackade också under kvällen om hur vi hälsar eller kramar varandra. De flesta skakade hand när vi från början av kvällen träffades, några kramade med en klapp på axeln, någon sa bara hej. Men när vi bryter upp för kvällen så kramar alla varandra med en riktigt mysig kram utan rygg-dunk.

Tusen tusen tack för att ni skapat detta. #killmiddag är magiskt för den som genomför det och man blir så varm in i själen. Sedan att man får massa hejarop och pepp för att man gör något för sin egen (i första läget) skull känns nästan lite genant. Blir lite som att folk hurrar och klappar en på axeln för att man tog emot en Ferrari helt gratis… Ursäkta dålig liknelse :)

Genomföra detta är helt rätt väg för att komma till rätta med de problem som vi män överrepresenterat står för. Med detta lär vi oss att prata om känslor, stå upp för våra känslor, vara sårbar och att vi inte alltid har svar på allt, vilket är helt ok. Det kommer att göra en förändring på jorden..

Vi längtar alla till nästa möte då vi kanske tar oss 2 frågor till framåt i temat vänskap. :)
Ni gör ett magiskt jobb, glöm aldrig det. Tack för att vi får äta den frukt som ni sår. Vi lovar att plantera fröna vidare.

Med vänlig hälsning Jon Moraeus”